Recept "Bůček párty DSG"

Suroviny pro 6 – 10 osob:

  • 1,5 kg vysokého bůčku bez kosti s kůží
  • 0,5 kg krkovičky bez kosti
  • 2 ks kadeřavý salát
  • 100-150 ml kvalitní sójové omáčky (japonská nebo korejská)
  • 0,8 l limonáda Sprite nebo 7up
  • sůl
  • 6 ks cibule
  • 15 stroužků česneku
  • 1 kg kvalitní jasmínové rýže
  • 2 ks pomeranč
  • 1 ks kvalitní Wasabi pasta
  • větší nůžky + pinzeta na vaření (grilování)
  • stolní gril

Základní příprava:

  • maso nakrájíme na 3-5 mm plátky, maso musí být lehce zamražené, tzn. i když koupíte čerstvé maso, musíte jej dát na nějakou dobu do mrazničky aby na takovéto tenké plátky bylo možno nakrájet. Bůček krájíme i s kůží!
  • salát propereme a rozdělíme na listy velikosti dlaně
  • cibuli oloupeme a nakrájíme na plátky
  • česnek očistíme a krájíme na půl podélně
  • pomeranč omyjeme a nakrájíme na malé plátky i s pomerančovou kůrou

Před grilováním:

  • omáčka: do vhodné nádoby přidejte Sprite, sójovku, trochu soli (sójovka je sama o sobě dost slaná, tudíž se solí doporučujeme šetřit) a Wasabi (dle chuti, omáčka musí být ostrá, ale musí být poživatelná i pro lidi, kteří ostré zrovna nemusí .... při zkoušení nevydechujte nosem:)). Směs velmi dobře promíchejte, není od věci použít klidně i mixér.
  • do menších misek nalijte omáčku a přidejte nakrájenou cibuli (zbytek cibule si odložte pro doplňování)
  • rýži properte a uvařte - NESOLIT! Doporučujeme rýži vařit v rýžovaru (Rise cook), má opravdu lepší nezaměnitelnou chuť. Určitě nedoporučujeme předvařenou levnou rýži, když nedisponujete rýžovarem, klasicky ji uvařte.
  • připravte na stůl maso, česnek, omáčky, salát, cibuli, nůžky, pinzetu, talířky, vidličky .... a gril, doporučujeme stolní gril Kemper SMART na plynové kartuše nebo stolní vařič SMART s grilovací deskou (litina, smalt), samozřejmě lze použít i stolní gril elektrický.

Grilování:

Jistě jste si všimli, že masu jsme nevěnovali téměř žádnou přípravu (nesolili, nepepřili, nekořenili...), a v tom je to kouzlo, až ochutnáte budete souhlasit!

Rozehřejeme gril a na grilovací plochu vložíme několik plátků masa (zapomněli jsme dodat....krkovička je pro holky :)), necháme jej zatáhnout, následně jej pomocí nůžek a pinzety nastříháme na čtverečky cca 4 x 3 cm a znovu grilujeme, zároveň začneme grilovat pár kousků česneku (nejlépe vždy dva kousky pro každého).

Ve chvíli kdy je maso ugrilováno rozdáváme čtverečky masa a kousky česneku spolustolujícím, ideální je aby se spolustolující obsluhovali sami, jelikož obsluha grilu má u bude mít spoustu práce aby stíhal grilovat, stříhat a hlídat aby se nepřipalovalo.

Jak se to jí?

Na dlaň si položíme list salátu, maso vložíme na krátkou dobu do omáčky, v této se lehce ochladí a nasaje chuť, vidličkou maso nabereme spolu s cibulí a položíme na salát, k tomu přidáme trošku rýže, jeden kousek česneku a malý plátek pomeranče. Zabalíme a papáme. Samozřejmě se to dá jíst kultivovaněji, nicméně není to potom taková legrace, když nám to teče po loktech a bradě.

Recept není z naší hlavy, jedná se o napodobeninu originálního Samgyeopsal. Kdy dalšími doplňky mohou být různé pasty, řasy, zelenina, ovoce.

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení