Recept “Gazpacho Manchego”

Recept “Gazpacho Manchego” pro 4 osoby. 

Gazpacho manchego pochází z La Manchy a je m.j. zmíněno v knize "El Quijote de la Mancha".

  • ½ vykostěné kuře
  • ½ vykostěný králík
  • 180 g tortas cenceñas*
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 zelený pepř
  • 150 g rajčat
  • 2 litry vody
  • Volitelné: mletý černý pepř, muškátový oříšek ...
  • Olivový olej a sůl

* Chléb-placka z pšeničné mouky bez kvasnic. Můžeme nahradit touto plackou:  1/2l kyška, zahustíme hladkou moukou dokud není těsto vláčné. Vyválíme na tenké placky, které upečeme „na sucho“ na litině (pánev či grilovací desku pouze namažeme sádlem velmi tenkou vrstvou a posolíme). Upečené placky natrháme na menší kousky.

Zpracování:

Popepříme na obou stranách nakrájené kousky masa. Nádobu položíme na varnou plochu, nastavíme střední teplotu a nalijeme trochu oleje. Po zahřátí přidáme maso, které necháme zhnědnout. Za 5 minut je obvykle hotovo, maso vyjmeme z pánve a odložíme.

Oloupeme česnek, cibuli, umyjeme zelenou papriku a nakrájíme vše malé kousky. Rajčata namačkáme na menší kousky nebo použijeme loupaná krájená rajčata zavařená. Vložíme česnek a cibuli do pánve s výpekem a lehce posolíme, smažíme tak dlouho aby cibule nezhnědla . Přidáme zelenou papriku, promícháme vaříme po dobu 5 minut. Poté přidáme rajčata a koření a vaříme dalších 10 minut, občas mícháme.

Přidáme maso 2 litry vody a zvýšíme teplotu. Po bodu varu snížíme teplotu a dusíme asi 30-40 minut. Přidáme natrhané placky nebo originální tortas, promícháme a vaříme max. 10 minut. Poté vypneme vařič a necháme gazpacho manchego odpočívat. Tortas by mělo nasát téměř všechnu tekutou hmotu, následně servírujeme.

Gazpacho Manchego lze připravovat jak na paella pánvi tak v pánvi hluboké.

Gazpacho Manchego

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení