Recept "Mořský guláš DSG"

Suroviny (pro 8-12 osob):

  • 1 kg mořské plody (chobotnice, kalamáry, slávky, krevety, sépie apod.)
  • 1 kg filet z dravé ryby, ideálně treska, makrela apod.
  • 0,6 kg mrkev
  • 1/2 celeru
  • 0,5 kg petržel
  • 3-4 velké cibule
  • 5 velkých stroužků česneku
  • 0,7 kg ředkev
  • 1 velká salátová okurka
  • 0,6l sterilované bambusové výhonky (nudličky)
  • 0,6l kokosové mléko nebo krém
  • 100-150 ml sladká chilli omáčka Exotic food (může být i omáčka na ryby, ale musí se přidat dostatečné množství chilli, guláš musí být ostrý)
  • 0,35 kg loupaná sterilovaná rajčata
  • 3 polévkové lžíce japonské sójové omáčky
  • 5 polévkových lžic mleté červené papriky
  • sůl, pepř
  • olivový olej
  • vepřový vývar
  • 2-3 balíčky špaget nebo makarónů
  • dostatek kapesníků :))

Vaříme:

  • pokud jste koupili mořské plody zmražené, tak je lehce rozmrazte a propláchněte ve studené vodě. Mořské plody musí být nakrájené na kousky (kalamáry, chobotnice apod.).
  • filety omyjte, osušte a nakrájejte na větší kousky
  • mrkev nakrájejte na kolečka, celer, petržel a rajčata na kostičky, ředkev na větší kostky, cibuli a česnek na jemno, neoloupanou omytou okurku na větší kostky

Jedná se o lehké osvěžující jídlo, které chutná i venku. V 6-7 litrovém hrnci nechte na oleji zpěnit cibuli a česnek (olejem nešetřete), za stálého míchání přidejte mrkev, celer, petržel a bambusové výhonky, po 8 minutách přidejte mořské plody (mimo slávky) a filety, sójovku, chilli omáčku; po dalších 3-5 minutách přidejte sůl, pepř, mletou papriku, rajčata, ředkev. Nechte 3 minuty dusit, následně přidejte vývar (můžete přidat i na nudličky nakrájené vepřové maso z vývaru) , množství vývaru je na vás, výsledek by měl mít konzistenci husté polévky. Od bodu varu (po přidání vody) vařte 8 minut, nakonec přidejte salátovou okurku, slávky (slávky se vaří jen 2 minuty) a kokosové mléko, uveďte do varu, následně podávejte se špagetami či makaróny.

Je důležité uhlídat aby zelenina byla poloměkká a okurka pouze "spařená", guláš je pak chutnější.

Pozn.: k této polévce se výborně hodí tofu, pokud jej máte rádi, přidejte v posledních 5 minutách vaření. Recept není z naší hlavy, jedná se o napodobeninu originálního Jjamppong.

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení