DŮLEŽITÉ OZNÁMENÍ: v návaznosti na krizové podmínky přepravců dočasně pozastavujeme platební metodu "NA DOBÍRKU". https://www.bilimarket.cz/podminky-prepravy-zasilek/ Děkujeme za pochopení.

Recept "Mořský guláš DSG"

Suroviny (pro 8-12 osob):

  • 1 kg mořské plody (chobotnice, kalamáry, slávky, krevety, sépie apod.)
  • 1 kg filet z dravé ryby, ideálně treska, makrela apod.
  • 0,6 kg mrkev
  • 1/2 celeru
  • 0,5 kg petržel
  • 3-4 velké cibule
  • 5 velkých stroužků česneku
  • 0,7 kg ředkev
  • 1 velká salátová okurka
  • 0,6l sterilované bambusové výhonky (nudličky)
  • 0,6l kokosové mléko nebo krém
  • 100-150 ml sladká chilli omáčka Exotic food (může být i omáčka na ryby, ale musí se přidat dostatečné množství chilli, guláš musí být ostrý)
  • 0,35 kg loupaná sterilovaná rajčata
  • 3 polévkové lžíce japonské sójové omáčky
  • 5 polévkových lžic mleté červené papriky
  • sůl, pepř
  • olivový olej
  • vepřový vývar
  • 2-3 balíčky špaget nebo makarónů
  • dostatek kapesníků :))

Vaříme:

  • pokud jste koupili mořské plody zmražené, tak je lehce rozmrazte a propláchněte ve studené vodě. Mořské plody musí být nakrájené na kousky (kalamáry, chobotnice apod.).
  • filety omyjte, osušte a nakrájejte na větší kousky
  • mrkev nakrájejte na kolečka, celer, petržel a rajčata na kostičky, ředkev na větší kostky, cibuli a česnek na jemno, neoloupanou omytou okurku na větší kostky

Jedná se o lehké osvěžující jídlo, které chutná i venku. V 6-7 litrovém hrnci nechte na oleji zpěnit cibuli a česnek (olejem nešetřete), za stálého míchání přidejte mrkev, celer, petržel a bambusové výhonky, po 8 minutách přidejte mořské plody (mimo slávky) a filety, sójovku, chilli omáčku; po dalších 3-5 minutách přidejte sůl, pepř, mletou papriku, rajčata, ředkev. Nechte 3 minuty dusit, následně přidejte vývar (můžete přidat i na nudličky nakrájené vepřové maso z vývaru) , množství vývaru je na vás, výsledek by měl mít konzistenci husté polévky. Od bodu varu (po přidání vody) vařte 8 minut, nakonec přidejte salátovou okurku, slávky (slávky se vaří jen 2 minuty) a kokosové mléko, uveďte do varu, následně podávejte se špagetami či makaróny.

Je důležité uhlídat aby zelenina byla poloměkká a okurka pouze "spařená", guláš je pak chutnější.

Pozn.: k této polévce se výborně hodí tofu, pokud jej máte rádi, přidejte v posledních 5 minutách vaření. Recept není z naší hlavy, jedná se o napodobeninu originálního Jjamppong.