Pánev litinová 60 x 10 cm 23 litrů IK14755 Litina bez povrchové úpravy = životnost navždy
Kód: IK14755Související produkty
Detailní popis produktu
Litinová pánev vhodná pro vaření, grilování, pečení. Díky skvělým tepelným vlastnostem je vhodná zejména pro udržení teploty pokrmu na street food. Doporučujeme kombinovat s paella hořákem, plynovou stoličkou nebo elektro ohřevem.
Bez povrchové úpravy | Obsah 23 litrů | vnější Ø 61 cm (s madly 69 cm) | vnitřní Ø 59 cm | vnější výška 10 cm | vnitřní výška 8,5 cm | hmotnost cca 20 kg
Povrch přírodní litiny je přirozeně hrubý a pórovitý. Litina se odlévá do pískových forem, takže podle toho vypadá. Litinové nádobí je potřeba udržovat stále trochu mastné a mastnotu na něm takzvaně vypéct, aby se zuhelnatělá vrstvička spojila s železným povrchem. Tím se stává litina hladší a získává nepřilnavé vlastnosti.
Je litinové nádobí nepřilnavé? Je i není. Litina nikdy nebude stejně nepřilnavá, jako z brusu nová teflonová pánev. Taky ale nikdy nebude připalovat stejně ochotně, jako nerezová pánev s nedostatečnou vrstvou tuku. Přírodní litina si po čase vytvoří vlastní nepřilnavý povrch, ale i tak vyžaduje tuk, zejména pod maso.
Proces zapékání přírodní litiny a pečlivá péče o její povrch je pak přesně tím, co si v moderní době užívá největší množství vášnivých kuchařů, foodies a hledačů zážitků v gastronomii. Nejlepší litinová pánvička je vždycky ta po babičce, léty vyladěná k dokonalosti.
Bez ochranného olejového povrchu litina a železo reziví, to je přirozená věc. Odstraňte rez např. drátěnkou, opláchněte, osušte a potřete trochou rostlinného oleje. Pokud problém přetrvává, budete muset pečlivěji odstranit rez a litinové nádobí zrenovovat.
Jak renovovat litinové nádobí?
- Umyjte nádobí teplou mýdlovou vodou a tvrdým kartáčkem
- Nyní je v pořádku používat saponát, protože se chystáte znovu obnovit nepřilnavou vrstvu
- Opláchněte vodou a nechte řádně oschnout
- Aplikujte velmi tenkou vrstvu oleje uvnitř i na povrchu nádoby. Příliš mnoho oleje způsobí lepkavý povrch
- Do spodku trouby dejte hliníkovou fólii, aby se zachytit případné kapka oleje
- Nastavte teplotu trouby na 175 – 200°C
- Nádobí umístěte do trouby dnem vzhůru, aby se v něm nehromadil olej
- “Pečeme” nádobí po dobu nejméně jedné hodiny
- Po hodině troubu vypněte a nechte nádobí v troubě vychladnout
- Pokud by se potraviny stále lepily na povrch nebo pokud si všimnete matného nebo šedého povrchu, opakujte postup renovace
- Skladujte své litinové nádobí odkryté a na suchém místě
Doplňkové parametry
Kategorie: | Pánve GRIL |
---|---|
? Vhodná na indukci: | NE |
? Výrobce: | PH - Konyha |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.